Nieuws

Transport eerste windmolenblad

In de nacht van woensdag 9 september op donderdag 10 september is het eerste windmolenblad – in de volksmond ook wel wiek genoemd – van Windpark Industrieterrein Moerdijk aangevoerd.

Transport van 62,5 meter

In augustus arriveerden alle windmolenonderdelen per schip in de haven van Moerdijk. Vanaf daar worden de onderdelen naar locatie getransporteerd. Zo ook in de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 september. Rond 22:00 uur werd het windturbineblad – dat zo’n 15.700 kilo weegt en 62,5 meter lang is – op de truck gehesen.

Zorgvuldige planning

Bij het transport is uiterste precisie vereist. Het blad steekt zo ver uit dat er soms maar centimeters speling zijn om een bocht te halen. Hoewel de afstand vanaf de haven niet meer dan een paar kilometer bedraagt, neemt het transport toch ruim een uur in beslag.

Erik Duijtshoff, site manager van het windpark, over het transport: “We hebben het transport zorgvuldig gepland. Zo rijden we bijvoorbeeld ’s nachts, zodat we zo min mogelijk verkeer tegenkomen. Ook hebben we verschillende wegen aangepast om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om de bochten te kunnen maken. Het blijft toch zaak om ieder obstakel, denk aan verkeersborden, zo goed mogelijk te controleren. ”

Montage van bladen

Komende nachten gaat Vattenfall verder met het transport van de overige twee bladen voor deze windmolen en worden de bladen stuk voor stuk gemonteerd

Bijzonderheden windmolens

  • 7 windmolens, totaal 25 MW
  • 58,5 meter lange bladen met een gewicht van elk 15.700 kilo
  • Tiphoogte 180 meter
  • De diameter van de fundering van deze windmolen is 14,5 meter

Nieuwsbrief 6: update voortgang

We houden je op graag de hoogte van de ontwikkelingen van het Windpark Industrieterrein Moerdijk, daarom versturen we...

Systeem voor slagschaduw bijna gereed

Bij laagstaande zon kan een windmolen slagschaduw veroorzaken. Dat kan in bedrijfspanden en woningen hinderlijk zijn. Daarom stuurt...

Laatste windmolen geplaatst

Vattenfall heeft de zevende en laatste windmolen voor Windpark Industrieterrein Moerdijk geplaatst. Zaterdagnacht werden de laatste bladen aan...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall – het moederbedrijf van Nuon – produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.