Nieuws

Meet & greet: laagdrempelige manier om kennis te maken

Binnenkort start Vattenfall met de bouw van Windpark Industrieterrein Moerdijk. Hoog tijd dus om kennis te maken met de bouwers. Daarom organiseerde Vattenfall op donderdag 23 mei een meet & greet voor alle bedrijven op het industrieterrein. “Informatief, reuze interessant en laagdrempelig”, zo bestempelden verschillende bezoekers de bijeenkomst.

1999: Vattenfalls eerste plan

Op donderdagmiddag 23 mei vond de meet & greet plaats bij Restaurant Passant, gevestigd op het industrieterrein van Moerdijk. Projectmanager Ontwikkeling van Vattenfall, Martin Ars, opende de bijeenkomst en startte met een presentatie: “Ik ging zoeken in m’n mailbox en zag dat de eerste mail over een windpark in Moerdijk in 1999 werd verstuurd, dat was het allereerste plan! In 2004 tekenden we een overeenkomst met Port of Moerdijk. In 2020 is het windpark naar verwachting operationeel.” Vervolgens liet Martin zien waar de windmolens komen en natuurlijk was er aandacht voor de planning. Daarna pakte Erik Duijtshof het stokje over – hij is de site manager van het windpark. Voor vragen, klachten of tips is Erik het eerste aanspreekpunt.

Veiligheid op de bouwplaats staat voorop

Onze aannemer, Dura Vermeer, was ook aanwezig. Jorian de Vecht vertelde onder andere over de effecten van de bouw en de maatregelen die Dura Vermeer hiervoor treft. Ook de veiligheid kwam aan bod. Zo zijn vluchtroutes bepaald, is er BHV ter plaatse, is er een alarmkaart en een verzamelplaats. Eind juli gaat de eerste paal voor de fundering de grond in, tijdens de bouwvak stoppen de werkzaamheden.

Transporteren en installeren is monsteroperatie

Nordex levert de zeven windturbines voor het windpark. Theo Frederix vertelde hoe de onderdelen over de weg en over het water vervoerd worden. “Deze monsteroperatie gebeurt vooral in de nachtelijke uren. Het vervoer gaat vanuit de haven van Moerdijk naar de bouwplaats, over provinciale weg”. Hij vertelt ook hoe een turbine van 180 meter hoog vervolgens in elkaar wordt gezet en hoe lang we daarover doen. Zo duurt het 1,5 uur om een blad van 64,7 meter lang naar boven te tillen. Daarna moet het blad nog geïnstalleerd worden. Theo: “Of dat kan gebeuren hangt natuurlijk af van het weer. We willen windmolens bouwen op plekken waar het goed waait, maar met te veel wind kunnen we de werkzaamheden niet veilig uitvoeren. Wanneer de wind weer is gaan liggen, gaan we weer aan de slag” 

Visitekaartjes delen

Aansluitend was er een borrel om nader kennis te maken, vragen te beantwoorden en te kijken of bedrijven kunnen samenwerken. En of dat gelukt is? Volgens Jorian van Dura Vermeer wel: “Ik had al wat offertes liggen van bedrijven in de buurt. Maar nu hebben we face-to-face contact en dat helpt wel bij de beslissing.” Ook Theo van Nordex heeft goede contacten gelegd: “We maakten kennis met een transportbedrijf en een bedrijf dat materialen levert voor de bouwplaats. Voor ons is het nog best vroeg in het proces, maar handig dat die contacten al gelegd zijn.”


Foto-impressie opening Moerdijk

Op donderdag 24 maart is Windpark Industrieterrein Moerdijk officieel geopend. De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur...

Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend

Vattenfall heeft samen met de gemeente Moerdijk Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend. De afgelopen drie jaar bouwde het energiebedrijf...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.